Hur klär du dig som egenföretagare?

Hur klär du dig som egenföretagare?

Det är mycket att tänka på när du startar eget företag, oavsett om du har anställda eller är egenanställd. Att välja rätt kläder när du är på kontoret eller representerar företaget i olika sammanhang är en detalj som kan ha stor betydelse – både för potentiella kunder, anställda, och dig själv.

Var ligger kontoret?

Innan du börjar tänka på dina arbetskläder bör du ha klart för dig varifrån du kommer att arbeta. Ett kontor i Stockholm ger dig goda möjligheter, men konkurrensen är hård. Har du svårt att hitta rätt kan Workaround hjälpa dig att hitta Kontor Stockholm som passar dig och ditt företag. Är företaget litet kan du också få hjälp med alternativa lösningar som att hyra kontorsplats från ett annat företag, eller plats på kontorshotell. Det gäller även för dig som jobbar ensam.

När lokalen väl är spikad kan du lättare göra upp en klädbudget, och ta andra saker i beaktning: hur du tar dig till och från arbetsplatsen, huruvida du kan byta om på jobbet, och hur folk i allmänhet klär sig i ditt företags område.

Uniform, klädkod eller fritt val?

För vissa yrken krävs särskild uniform eller skyddskläder, medan det för de flesta jobb, framförallt kontorsjobb, i teorin går att ha på sig helt vanliga kläder. Om ditt företag ska ut på konferens eller liknande representativa sammanhang kanske du vill att ni bär mer formella kläder, men för en vanlig dag på kontoret brukar en alltför strikt klädkod inte uppskattas av anställda. Du kan dock ställa upp riktlinjer, och inte minst kan du som företagsägare själv föregå med gott exempel i hur du klär dig på jobbet. Då skapar du en utgångspunkt som de anställda troligen kommer att följa på eget bevåg.

Specialanpassade företagskläder

Arbetskläder med namnet på anställda och ditt företags logga på ger ett professionellt och enhetligt uttryck när ni träffar kunder eller andra företag, och bidrar till samhörighetskänslan i övrigt. De kan också utgöra billig reklam för företaget. Jobbkläder till anställda är i vissa fall skattefria, men är de inte strikt nödvändiga för yrket gäller det att de tydligt skiljer sig från kläder som kan bäras privat.

Jobbkläder även för egenanställda

Även du som jobbar ensam och inte träffar kunder kan ha nytta av särskilda arbetskläder. Kläderna du bär på jobbet kan förbättra din prestation, och att klä upp sig lite inför jobbet kan också göra det roligare.