Tiden efter designskolan

Tiden efter designskolan

Designbranschen är tuff och det kan vara särskilt svårt för unga designers som försöker etablera sig på marknaden. Det tar tid att bygga upp ett varumärke och en bra portfolio.

Att plugga design är mångas dröm och tack vare studiebidrag är det enkelt för de flesta att fokusera på utbildningen. Du har tagit dig igenom utbildningen och lyckats försvara ditt examensarbete inför analytiska opponenter och nu är festen över. Kanske du har ordnat ett sommarjobb, men sedan väntar den tuffa verkligheten.

Den första tiden är det bra att gå ihop flera personer och dela på en ateljé. Även om du inte har alla verktyg och andra förutsättningar som du skulle vilja är det bra att komma igång med rutinen att gå till jobbet. Försök att ha en målsättning för den första tiden efter designskolan: vill du bättra på din portfolio, söka jobb som designassistent, delta i designtävlingar eller få igång en egen liten produktion med de medel du har?

Ett extrajobb är guld värt för unga designers, förslagsvis ett distansjobb så att du kan Arbeta hemifrån när du har tid. Att arbeta inom andra branscher kan också vara en god källa till inspiration eftersom du får arbeta i många olika miljöer där det finns produkter som skulle kunna förbättras. Se alla jobb som en möjlighet att lära dig och bli en bättre designer!