Material som håller

Material som håller

Det har blivit allt viktigare att vara medveten. När du shoppar är det därför viktigt att du tar en titt på materialen som plaggen skapas i. Nästan ingen vill vara en del av fast-fashion industrin nuförtiden och om du är trött på att köpa kläder som inte håller och är fula efter en tvätt ska du ta en titt på materialen som används. Genom att välja hållbara material kan man vara snäll mot sin plånbok samtidigt som man även köper plagg som är lika fina tvätt efter tvätt. Självklart är det även snällt mot miljön att köpa hållbara kläder. Ibland kan prisklappen vara lite dyrare, men faktum är att du sparar in pengarna genom att du inte kommer att behöva köpa nya kläder lika ofta. Framför allt är det värt att spendera pengar på basplagg. Basplagg är plagg som du bär under dina kläder eller som passar med allt. Till exempel svarta linnen, om du ofta bär svarta linnen med en kofta, eller som det är under sommaren är det värt att lägga en extra slant på dessa för att få bra kvalitet. Du kommer nämligen inte behöva handla nya lika ofta och är både snäll mot din egen plånbok och mot miljön.

Det gäller att du har viss kännedom angående material när du börjar att handla mer medvetet. Det kan vara väldigt svårt i början att välja rätt. De flesta har dock alltid med sig sin mobiltelefon och denna är din bästa vän när det kommer till att handla mer hållbart. Genom en snabb googling kommer du att få reda på om ett material räknas som hållbart och hur det håller i tvättmaskinen. Efter ett tag kommer det givetvis bli lättare och du kommer att lära dig att känna igen dina favoritmaterial. En regel säger att ju naturligare ett material är desto bättre. En del material har dock en tendens att noppra sig efter ett tag och dessa kommer du att vilja undvika. Du kommer att lära dig att känna på tygerna, och sannolikt har du redan en eller flera vänner som är intresserade av material och vad man ska handla när man vill ha kvalitet. Varför inte ta med en av dessa nästa gång du planerar att köpa något nytt?

Något vi i Sverige behöver bli bättre på att göra är att shoppa kvalitet istället för kvantitet. Även om det kan vara lockande att köpa 10 stycken toppar kan det vara ett bättre beslut att bara köpa en eller två till ett lite högre pris. De kommer nämligen att kunna följa med dig år efter år och samtidigt kommer du att bli mer säker på din stil när din garderob inte svämmar över med fast-fashion.